En hyllning till kön

Jag läste DN:s artikel om den kinesiska kökampanjen och blev väldigt glad. I Sverige är det väldigt poppis att klanka ner på Kinas kampanjer (förmodligen har man svårt att göra skillnad på den som driver en kampanj och kampanjen i sig) men den här kampanjen borde vi verkligen hylla!

I Sverige har vi en djupt rotad kökultur, vi kan t o m köa utan att stå i rad. Är det t ex flera personer som väntar på att få hjälp i en butik kan vi ställa oss lite utspritt men ändå ha en osynlig kö där alla vet sin plats och väntar på sin tur. Jag har hört en del utbytesstudenter förundras över att vi köar så mycket i Sverige, men jag tycker att det ett smidigt och rättvist system som vi borde sprida över världen. Kina framstår i jämförelse som barbariskt och ociviliserat.

När jag var på filmpremiär och dörrarna slogs upp så behövde jag inte använda fötterna, tryckvågen från hundratals kineser som inte har hört ordet kö bar mig brutalt in i salen och väl inne var det bäst att springa för att hinna få en plats i tumultet. Helt psykedeliskt. Om man ser att det finns lediga platser på tunnelbanan infinner sig en tryckt stämning. Innan dörrarna öppnas är det till synes lugnt. En ton som betyder att dörrarna ska öppnas ljuder och luften stannar nästan. När dörrarna sedan öppnas bryter det loss med full kraft. Samma sak gäller förstås också på bussarna. Och skulle flera personer vänta på taxi på samma ställe kan man bara glömma den svenska osynliga kön, det är bara att försöka manövrera ut dom andra genom smart placering och ivrigt vinkande.

I den nya kampanjen blir den 11:e i varje månad ködagen då alla ska komma ihåg att stå duktigt i kö som civiliserade människor. Så här ser kampanjmaterialet ut:

”Jag står i kö, jag lämnar företräde, jag är lycklig”

Jag vet inte om vi svenskar faktiskt blir lyckliga av att stå i kö, men fint är det i alla fall.

Missa för övrigt inte avsnitt 3 av Världens modernaste land (även på TPB) där Fredrik Lindström, Peter Englund och Lena Sundström pratar ganska roligt om den svenska kökulturen.