Svensk Köttinformation lär barnen laga köttbullar

Läste i DN på morgonkvisten att Järfällaskolan lagat godast köttbullar i en mattävling. Det låter ganska oförargligt, men den här formuleringen väckte misstankar:

Tävlingen ingår i projektet Barnens egen matskola som är ett samarbete mellan flera organisationer och företag för att uppmuntra unga att laga egen mat.

En av dom välgörande organisationerna visade sig just Svensk Köttinformation. I projektet ingår även en liten råvaruskola, som i år handlar om just kött. Svensk Köttinformation är en branchorganisation vars enda syfte är att förklara för oss svenskar hur nyttigt kött är, hur naturligt det är och hur bra svenska djur har det. Det är inte första och knappast heller sista gången som jag läser om hur Svenskt Köttinformation tillåts göra reklam för sin egen produkt i svenska skolor utan att ifrågasättas. Så här skriver man i materialet:

Sverige har en sträng djurskyddslagstiftning som anses vara den mest omfattande i världen. [...] När djuren mår bra och sköts om på rätt sätt ger de oss bra kött av hög kvalitet. Allt kontrolleras noggrant, från hur djuren har det på gården till hur köttet hanteras i affären.

Sverige har förvisso världens bästa djurskyddslagstiftning, men vi följer den inte. Att djur som mår bra smakar bra kanske inte är osant, men djur som inte mår bra smakar faktiskt likadant. Det är inte sällan man hör nonsens i stil med ”om djuren inte behandlades väl skulle de inte producera bra kött/ägg/mjölk”, men den kopplingen finns helt enkelt inte. Man nämner inte heller köttets påverkan på miljön eller ett enda ord om det (eventuellt) etiskat tveksamma i att föda upp, döda och äta miljontals kännande varelser varje år. Och självklart gör man inte det, deras jobb är ju att göra reklam för sin produkt.

2 thoughts on “Svensk Köttinformation lär barnen laga köttbullar

  1. Bra skrivet!

  2. Skrev lite om detta på min blogg -- fann dig via Google och tyckte att det var klart intressant info!

Comments are closed.