Vad vill Sverigedemokraterna oss?

Efter det tråkiga valresultatet är det frestande att ropa ”Hitler kommer!” och raljera över hur dumma medborgarna är, men det är ganska osakligt och tjatigt. Eftersom min underbara fru är nybliven invandrare har jag istället ”roat” mig med att läsa Sverigedemokraternas invandringspolitiska program (cache) för att se vad de har att erbjuda oss.

Den härboende personen skall påta sig försörjningsansvar för den anhörige under en femårsperiod och skall dessutom betala en engångssumma, uppgående till ett prisbasbelopp, som ett bidrag till statens utgifter för den anhöriges svenskundervisning och övriga anpassningskostnader.

Jag skulle alltså få betala 42400 kr för min frus uppehållstillstånd, som ”ett bidrag” till sfi. I andra sammanhang när vi temporärt belastar samhället – t ex när man skaffar barn eller läser på högskola – så slås den kostnaden ut på den skatt och moms man betalar, varför inte så även här? Det är svårt att se det som något annat än en straffavgift för att jag råkade hitta kärleken utanför Sverige.

Alla uppehållstillstånd som tilldelas nytillkomna utlänningar skall vara tillfälliga. Möjligheten att utfärda permanenta uppehållstillstånd som ett mellansteg mellan temporärt uppehållstillstånd och medborgarskap skall därmed avskaffas. Det tillfälliga uppehållstillståndet gäller för ett år i taget [...]

Inget PUT, någonsin. Dessutom så ska vi springa till Migrationsverket en gång om året. Kul! Hur länge ska då detta pågå?

Kraven för att få svenskt medborgarskap skall skärpas kraftigt. Grundläggande krav skall vara att man varit bosatt i landet i minst tio år och att man under denna tid uppvisat en klanderfri vandel.

Tio år! Om några år när vi fått barn så vore det väldigt praktiskt med svenska pass för hela familjen vid utlandsresor, eftersom det ofta är olika visumregler för vietnamesiska och svenska medborgare. SD erbjuder istället mer krångel och spring på ambassader!

Därtill skall man också underteckna en deklaration där man bekräftar sin lojalitet med Sverige och förbinder sig att respektera svenska lagar och övriga samhällsregler.

Att vara lojal mot Sverige är ungefär lika befängt som att vara lojal mot Småland. Det är i bästa fall en löjlig symbolhandling och i värsta fall ett löfte om att alltid sätta Sveriges intressen framför andra länders, alltså motsatsen till internationell solidaritet. Sådant nonsens ska ingen behöva skriva under på.

Den som är svensk medborgare skall inte kunna inneha annat medborgarskap utöver det svenska.

Det här innebär att min fru och mina framtida barn inte kommer att kunna ha vietnamesiska pass och alltså blir tvungna att ansöka om visum när de ska hälsa på mormor och morfar vid Tết (nyår). Det har dock SD löst finurligt genom att förtydliga att vissa nyår är bättre än andra:

Lovdagar i anslutning till religiösa högtider skall endast omfatta traditionella svenska och kristna högtider.

(Förvisso är Tết inte en religiös högtid, men jag betvivlar att det spelar någon roll.)

Sammantaget är det tydligt att ni Sverigedemokrater vill djävlas en hel del med mig och min familj. Ni ”tar avstånd från mångkulturalism” och vill inte att min frus kultur ”jämställs med, eller värderas högre än,” den svenska. Jag ber er då att dra åt helvete, för vi tänker fortsätta fira okristna högtider och prata olika språk, huller om buller!

När de faktiska politiska programmen är så här patetiska så borde ingen vara orolig för att ”ta debatten” med Sverigedemokraterna – citera helt enkelt deras egna åsikter så inser de flesta vilket trams det faktiskt rör sig om.

Sakliga kommentarer välkomnas, andra ej.

2 thoughts on “Vad vill Sverigedemokraterna oss?

 1. De är ju i mångt om mycket ytterst korkade och obildade. De har inga fakta de underbygger sina åsikter. Men det är skrämmande att så många väljer att rösta på ett parti som så totalt nedvärderar människor.

  Här är för övrigt en lite roande artikel.
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/valet2010/article7834213.ab

 2. I always loved Sweden for its tolerance and insight in politics.

  Ironic that my love for your nation is diminished by ... nationalists.

  Fortunately you’re still one of the European countries with the least percentage of far-right elected.

  So I still love you’s ! 🙂

Comments are closed.